Čeľaď zložnokvetých (Compositae)/ astrovitých (Asteraceae)
V minulosti sa myslelo, že šalát, ktorý je samoopelivý, možno bezpečne pestovať s rozstupmi len dva až tri metre medzi odrodami. Niektorí ľudia však spozorovali viac cudzoopelenia, ako sa očakávalo. Ak považujete čistotu semien za dôležitú, pestujte medzi vašimi odrodami vysoké rastliny a/alebo rastliny, ktoré lákajú hmyz.
Odrody kozej brady však oveľa ľahšie cudzoopeľuje hmyz a potrebujú byť oddelené od seba vzdialenosťou okolo 750 metrov.
Rastliny šalátu záhradného (Lactuca sativa) tvoria semená asi dva mesiace po tom, ako sú zrelé na zber pre kuchyňu. Kvetná stonka môže dorásť až do výšky 1,5 metra a bude ju potrebné podoprieť, hlavne ak rastie vonku. Keď sa rastlina dostáva do štádia utvárania kvetu, majte sa na pozore pred plesňovými ochoreniami na spodných listoch a odstráňte akékoľvek nezdravo vyzerajúce výrastky. Kvety sa po opelení zavrú na asi dva až tri týždne. Semená sú pripravené na zber, keď je na vrchole nažky viditeľný páperový zobáčik bielych „šalátových páperov“. Semená na rastlinách šalátu dozrievajú rôznou rýchlosťou, takže stojí za to zbierať jednotlivé nažky ako dozrievajú. Dá sa to urobiť buď tak, že zbierate každú nažku, alebo jemne vytrasiete celú metlinu do väčšieho papierového vrecka. Alebo môžete počkať kým sa väčšina nažiek zdá byť zrelá, natiahnuť na metlinu papierové vrecko, vytiahnuť rastlinu a zavesiť ju hore hlavou, dokiaľ semená vyschnú. Ak musíte z nejakého dôvodu rastlinu vytrhnúť ešte predtým, než väčšina semien dozrie, tieto budú dozrievať kým visia, vysávajúc energetické zásoby rastliny.
Semená kozej brady (Tragopogon porrifolus) sú veľmi ľahké, takže sa dobre zachovávajú a ochotne klíčia. Keď odkvitajú kvety, vnútri ich základne sa vytvárajú semená. Po úplnom dozretí sa začnú puzdrá semien splošťovať a semená kozej brady odveje preč vietor. Raz denne povyberajte semená z novootvorených puzdier. Odlomte zo semien páperie a nechajte ich niekde ďalej schnúť. Semená kozej brady treba sušiť dva až tri dni mimo priameho slnečného svetla.
Množstvá:
Veľké – 20 a viac (ideálne ešte viac)
Stredné – 10
Malé – 6
Životnosť:
Šalát – až do piatich rokov pri dobrom uskladnení
Kozia brada – štyri roky.
Čeľaď tekvicovitých (Cucurbitaceae)
Všetky tekvice sú hmyzoopelivé a ak neopeľujete kvety ručne, musí byť medzi rôznymi odrodami v rámci každého druhu vzdialenosť 750 metrov. Všetky knihy o zachovávaní semien ako aj záhradkárske knihy vysvetľujú ako sa ručné opeľovanie robí, pretože veľa ľudí berie opeľovanie melónov ako samozrejmosť, aby zlepšili násadu plodov.
Tekvice sú dvojdomé, čiže každá rastlina vytvára osobitne samčie a samičie kvety. Najľahšie sa rozoznávajú podľa jasne viditeľného počiatočného zárodku pri základni samičieho kvetu.
Uhorky: všetky odrody uhorky siatej (Cucumis sativus) sa vzájomne krížia.
Melóny: Červená dyňa (Citrullus vulgaris) sa nekríži s cukrovým melónom, melónom, či ananásovým melónom, z ktorých všetky sú odrodami melónu žltého – Cucumis melo a vzájomne sa krížia.
Tekvice, Cukety: majte jasno v tom, ktorý druh pestujete (tekvica obyčajná – Cucurbita pepo, tekvica veľkoplodá – C. maxima, tekvica muškátová – C. moschata).
Uhorkám je nutné umožniť o hodne prezrieť štádium zberu na konzumáciu. Narastú ešte viac a zmenia farbu na bielu, žltú, alebo oranžovú. Pred vyberaním semien sa osvedčilo nechať pozbierané plody ďalej zrieť mimo rastliny. Prerežte uhorku pozdĺžne a vydlabte semená a dužinu do fľaše (asi do výšky 5 cm od dna). Nechajte zmes niekoľko dní fermentovať, potom semená cez sito dôkladne premyte a rozprestrite ich sušiť, kým vám pri rozhryznutí neprasknú medzi zubami (sedem až desať dní). Nezabudnite ich počas sušenia pomiešať.
Životnosť: štyri až desať rokov, v závislosti od skladovateľských podmienok.
Melóny: druhy melónu žltého sa zbierajú, keď sú dosť zrelé na jedenie a nechajú sa niekoľko dní mimo rastliny. Po tom, ako vydlabete semená, dôkladne ich premyjete pod tečúcou vodou a necháte schnúť ako semená uhoriek, môžete plody zjesť. Pamätajte, že uhorky sú jediné tekvicovité rastliny, ktoré treba nechať fermentovať.
Životnosť: päť rokov.
Melóny sú pripravené na zber, keď už vydávajú dutý zvuk po poklopaní a malá úponka pri plode je zvädnutá. Uskladnite ich na týždeň mimo rastliny a zachovajte semená ako je opísané vyššie.
Životnosť: päť rokov.
Tekvice a cukety môžeme na účely zberu semien rozdeliť na letné a zimné. Zimné tekvice musíme nechať na rastline pokým úplne dozrú – ale treba dať pozor na skorý mráz a potom ich pred vybratím semien uskladníme na približne tri mesiace. Dužinu zjedzte! Letné tekvice a cukety treba ponechať na rastline, kým im stvrdne kôra a nedá sa na nej nechtom urobiť zárez. Potom ich aspoň na tri týždne nechajte, predtým ako povyberáte semená (skontrolujte známky hniloby). Spracovanie semien je také ako u melónov.
Životnosť: šesť rokov.
Tekvice sú neobvyklou skupinou. Napriek cudzoopeleniu sú menej náchylné na inbríding než iné krížence.
Množstvá:
Veľké – 20 a viac
Stredné – 10 až 20
Malé – 6
Čeľaď lipnicovitých (Poaceae)
Kukurica: všetky odrody, či už kukurica cukrová, pukancová, alebo škrobnatá (na múku) patria k druhu kukurica siata – Zea mays a vzájomne sa krížia. Kukurica je opeľovaná vetrom a jej odrody by sa mali pestovať najmenej 3 km od seba. V záujme optimálneho opeľovania pestujte vašu kukuricu radšej v blokoch ako v radoch a ak ju pestujete pod strechou a narástli už kukuričné vlasy, potraste rastlinou každý deň. Nechajte klasy na rastline, až kým šúpolie nevyschne. Potom klasy pozbierajte, zhrňte šúpolie dozadu, klasy zaveste a sušte ich, pokým sa zrná po údere kladivom nerozpadnú na prach.
Kukurica je veľmi citlivá na inbríding, ak sa spolu nepestuje dostatočný počet rastlín. Potrebných je aspoň 200. Keďže toto je pre domáceho záhradníka zriedkakedy možné, je pravdepodobne nereálne očakávať zachovávanie vlastných semien na akýkoľvek čas.
Životnosť:
Kukurica cukrová – tri roky.
Iná kukurica – päť až desať a viac rokov.
Ak Vás zaujíma čeľaď bôbovitých (Fabaceae)/ leguminóznych (Leguminosae) , čeľaď ľuľkovitých (Solanaceae) a čeľaď zelerovitých (Apiaceae)/ mrkvovitých (Daucaceae) , prejdite k informáciám o nich prostredníctvom tohto odkazu.
Ak Vás zaujíma čeľaď cesnakovitých (Alliaceae), čeľaď kapustovitých (Brassicaceae) a čeľaď mrlíkovitých (Chenopodiaceae), prejdite k informáciám o nich prostredníctvom tohto odkazu.